Nové poplatky na katastri nehnuteľností. Koľko si od apríla priplatíme?
01. 03. 2024

Nové poplatky na katastri nehnuteľností. Koľko si od apríla priplatíme?

Kataster nehnuteľností od 1. apríla 2024 dvíha ceny poplatkov za vykonávanie zmien v listoch vlastníctva, vydávanie dokumentov či overovanie geometrických plánov. Ak si teda potrebujete na katastri nehnuteľností niečo vybaviť a stihnete to do konca marca, ušetríte desiatky eur.

Návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností 100 EUR (pôvodne 66 EUR)


Návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností podaný elektronicky 50 EUR (pôvodne 33 EUR)


Žiadosť o súhlas s užívaním bytu alebo jeho časti na iné účely ako na bývanie – fyzická osoba 15 EUR (pôvodne 9,50 EUR)


Žiadosť o súhlas s užívaním bytu alebo jeho časti na iné účely ako na bývanie – právnická osoba 250 EUR (pôvodne 165,50 EUR)


Splnomocnenie – ak účastník konania pri doručení návrhu na vklad do katastra nehnuteľností žiada rozhodnúť o vklade urýchlene do 15 dní 300 EUR (pôvodne 266 EUR)


Vydanie kópie originálu listu vlastníctva, kópie pozemkovoknižnej vložky alebo bývalého pozemkového katastra, za každých aj začatých 20 parciel, 20 stavieb, 20 bytov alebo nebytových priestorov 12 EUR (pôvodne 8 EUR)


Poskytnutie katastrálneho operátu alebo iného operátu preukazujúceho vlastnícke právo k nehnuteľnosti na nahliadnutie žiadateľovi s možnosťou vyhotovenia výpisu náčrtu alebo poskytnutie informácie z katastra nehnuteľností, za každých aj začatých 20 parciel, 20 stavieb, 20 bytov alebo nebytových priestorov v rámci jedného katastrálneho ú¬zemia 5 EUR (pôvodne 3 EURÁ)


Poskytnutie informácií zo súboru popisných informácií katastra nehnuteľností a zo súboru geodetických informácií katastra nehnuteľností na vyhotovenie vytyčovacieho náčrtu v rámci jedného katastrálneho územia 25 EUR (pôvodne 17 EUR)


Overenie štyroch vyhotovení geometrického plánu vrátane poskytnutých informácií 40 EUR (pôvodne 27 EUR)


Overenie ďalších troch vyhotovení geometrického plánu 10 EUR (pôvodne 7 EUR)


Vydanie kópie geometrického plánu, za každých aj začatých päť strán formátu A4 12 EUR (pôvodne 8 EUR)

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov