Dlhodobý versus krátkodobý prenájom – čo sa oplatí viac?
29. 03. 2024

Dlhodobý versus krátkodobý prenájom – čo sa oplatí viac?

Investovanie do realít je stále jedným z najbezpečnejších spôsobov zhodnocovania vlastných financií. Ak si kúpite investičný byt, mali by ste sa rozhodnúť, či ho budete využívať na dlhodobý alebo krátkodobý prenájom.

Za dlhodobý prenájom sa považuje prenájom nehnuteľnosti na obdobie dlhšie ako jeden rok a väčšina majiteľov nehnuteľnosti si vyberie práve túto voľbu. Je to práve preto, že získavajú pravidelný príjem počas celej doby nájmu, prípadne viete výškou nájmu vykryť splátku za hypotekárny úver. Ďalšou veľkou výhodou je bezstarostnosť, v prípade, že máte dlhodobých a spoľahlivých nájomníkov, ktorí sa o bývanie v prenájme starajú ako o vlastné. Dôležité však je, aby ste všetko podstatné podchytili v nájomnej zmluve, ktorá by v prípade akýchkoľvek problémov mala chrániť obe strany. Nevýhodou pri tomto type prenájmu môže byť naopak to, že natrafíte na neprispôsobivých nájomcov, čo vám môže spôsobiť problémy, napríklad pri ich vysťahovaní.

Pri krátkodobom prenájme ide o nájom na maximálne dva roky - nájom sa teda uzatvára na dobu určitú a tým pádom má prenajímateľ viac výhod ako pri dlhodobom prenájme. Túto zmluvu môže majiteľ nehnuteľnosti predĺžiť ešte dva krát, čiže v krátkodobom nájme môže nájomník zotrvať celkovo až 6 rokov.

Nemýľte si však krátkodobý nájom a poskytovanie ubytovacích služieb prostredníctvom rôznych portálov ako je napríklad Airbnb alebo Booking. V tomto prípade ide taktiež o krátkodobý prenájom v dĺžke niekoľko nocí až niekoľko mesiacov, no v tomto prípade sa nepočíta cena nájmu za mesiac, ale za noc. Pri takomto type krátkodobého nájmu je cena za noc oveľa vyššia, nakoľko tu si musí majiteľ pripočítať náklady spojené s údržbou, upratovaním, správou rezervácií a prípadnou neobsadenosťou tak, aby sa mu to vyplatilo. Cena taktiež závisí od sezónnosti, nakoľko v niektorých mesiacoch môže byť pre zvýšený dopyt vyššia ako v iných.

Každý z týchto druhov prenájmu má svoje výhody a nevýhody, no je len na vás, ako sa investičnú nehnuteľnosť rozhodnete využívať a koľko času a energie budete chcieť venovať, prípadne sa môžete poradiť s realitným expertom, aké využitie by bolo najvhodnejšie pre konkrétny typ a lokalitu investičnej nehnuteľnosti.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov